Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
14.05.2016.
08:51 > 09:44
Trećina kontrolisanih privatnika zatvorena je odlukom poreskih inspektora jer nisu izdavali fiskalne račune.
  • Blajv

    17.05.2016 16:25
    @G

    Pa ne dobija svako tri obroka dnevno i sve lekove na račun države kao ti, pa da se tako kurči... Mislim, sve lekove koje imaju, svakako ne sve koje su tebi potrebni :)))
  • Tja

    17.05.2016 10:37
    Protiv ovakve "drzave" se vredi boriti i nemam nameru da drukam nikog za fiskalni, jer znam gde bi te pare zavrsile, kraj price. Takodje znam i neke od vlasnika lokala kojima sigurno ne bi uterao onu stvar na taj snishodljivi nacin. Posto je drzava vec dovoljno otela od gradjana, neka od tih para sredjuju drzavu. Inace, sigurno nece nekom vlasniku sa kojim su u vezi namestiti bratija iz institucija, a koje zaista treba namestiti, vec nekoj boraniji. Dzabe Zakon, ako pravde nema.
  • G

    16.05.2016 12:52
    @Zvončica - poenta, poštovana devojko, je da vam niko ne brani da se zaposlite van javnog sektora, neće vam niko tražiti da platite realnu cenu školovanja ako to uradite. Javni sektor nam je glomazan, i to je bilo tako i pre 4 i pre 8 i pre 18 godina, pa ste morali biti svesni toga kada ste upisivali fakultet odnosno svesni da možda neće biti mesta za vas u javnom sektoru u kojem baš želite da radite.
  • Zvončica

    15.05.2016 21:34
    G
    Evo ja sam završila državni fakultet i HOĆU da radim kod države ali ne primaju! Nema mesta!
  • Slobodan

    15.05.2016 17:18
    DRŽAVA?
    Gospodo inspektori, znam da su vam ruke vezane, znate za mnoge pljačke ali nemožete samostalno da radite jer neko GORE nije dozvolio. Koliko korisnika SBB-a plaća račun kod njih gotovinom i NIKADA nije dobio fiskalni nego priznanicu. U VIP-u plaćate račun za telefon i dobijete samo fiskalni na 50,00 din za uslugu. Zašto? Zato što su ove firme u rukama moćnih i niko ništa nesme da uradi da nebi dobio po ušima. Krenite od njih pa onda možete pričati o kioscima, ugostuteljima itd
  • G

    15.05.2016 12:12
    @/ - poštovani gospodine, vi ste neobrazovano lice koje izmišlja nepostojeće klauzule, i meša stipendije privatnih kompanija koje naravno imaju takve klauzule pri davanju stipendije sa univerzitetima koji su potpuno ili delimično finansirani iz državnog budžeta koji pune građani svojim porezom. Ne, nemate nikakvo pravo da građanima koji su kompletirali državni fakultet određujete gde će da rade, a ponajmanje u javnoj službi - po vama svi svršeni studenti državnih fakulteta bi trebali da se zaposle u iovako nenormalno glomazan javni sektor, pa koliko treba da budete glupi da zastupate takvu ideju? Ako planirate da uvedete pravilo klauzule ko završava državni fakultet koji se finansira od poreza, onda ćete morati da uvedete i pravilo da se građanima koji te fakultete nisu koristili vrati porez koji su uplatili. Prekinite da lupetate.
  • /

    15.05.2016 11:39
    /
    @G
    ako ja nemam pravo onda poreski insektor ima
    u onim sistemima koje volite imate klauzula za koriscenje dobijenih benifiicija i stipendija tokom skolovanja
  • nss

    15.05.2016 10:32
    nss
    mira markovic pre 20 god uvezla pola kine,svi dobili najbolje lokale po gradovima a racune ne samo da nikada niko nije davao nego oni ni ne znaju kako kasa izgleda...traze cene po nekim sveskama...navalite prvo na kineze gospodo
  • Vlada

    15.05.2016 00:43
    Ne da mi ne pada na pamet da prijavljujem svoju omiljenu kafanu, nego ću aktivno da im pomažem da ne plaćaju bahate namete.
  • pawlle

    14.05.2016 19:28
    i ne treba da se izdaje fiskalni,dusmani nam stalno dizu neke namete,oporezujte crkvu
  • Miloš

    14.05.2016 17:42
    rasulo
    Ako gradska vlast ne želi da uvede u poreski sistem 40.000 onih koji imaju nekretnine i vode se u bazama Elektrovojvodine i JKP Informatika, ako gradska vlast bezočno diže porez na imovinu, ako gradska vlast ne želi da se bavi porezom na zakup nepokretnosti fizičkih lica, ako vlast NIJE oduzela ni cent ni dinar nikome od TAJKUNA, ako vlast NE ŽELI da proverava ordinacije za fiskalne račune, PA TEK ONDA mi ne pada na pamet da prijavim ugostitelje. Ne trebaju da plaćaju, jer ih gradska vlast DERE na račun taksi za isticanje firmi i drugih parafisklanih nameta.
    Sramno i pljačkaško ponašanje gradskih vlasti me sprečava da prijavim bilo koga za ne izdavanje fiskalnog računa.
  • G

    14.05.2016 17:30
    @/ - gospodine, nemate pravo da terate nekoga gde će da radi, isto kao što nemate pravo da terate bilo kojeg građanina koji je kompletirao državni univerzitet da mora da radi u javnom sektoru, bez obzira na struku.
    Da li imate primere da je nekome ko je završio državni fakultet a nije se zaposlio u javnom sektoru odbijano od plate na ime školovanja? Ili planirate da takvo "napredno" pravilo važi samo za medicinsku struku? Upućivanje pacijenata iz javne u privatnu ordinaciju predstavlja krivično delo i nema nikakve veze sa pravom građana na školovanje u sopstvenoj zemlji.
  • Jovan

    14.05.2016 17:14
    Svi lokali na spensu za početak. Neka inspekcija dođe u 11h. Sramota šta rade.
  • Terješkkova

    14.05.2016 17:11
    Moje pare su moje pare, mogu da ih ostavim kome hoću, državi neću! Zar ja da se svađam i tražim fiskalni račun...to da li će tih 10% ili 20% uzeti prodavac ili dati državi neka se država izbori sama!
    Ko reče da je školstvo besplatno? Ovde ni vazduh nije besplatan
  • /

    14.05.2016 16:42
    /
    @G
    onda dotiicni neka rade u drzavnoj ustanovi a ne u privatnoj ordinaciji.

    jesu se iskolovali po manjoj ceni a pacijente preusmeravaju u privatne ordinacije
    kome je od njih odbijano od plate na ime skolovanja?
  • O slugama repatog

    14.05.2016 16:37
    Kada neki tajkun ode u zatvor, e, onda ću početi da razmišljam da li slučajno, možda ili eventualno da prijavim nekog ko ne izdaje račun.
    Do tada, neka gospoda iz vlasti piju manje viskija, a više izdvajaju za narodne kuhinje.
    Suviše često sam bio svedok kriminalnih dela počevši od vrha Poreske Uprave i svedok njihovih dosijea, a niko od inspektora ne može da ih hapsi.
    Prvo sredite sami sebe, poreznici. Veoma sam razočaran u vaše šefove.
  • G

    14.05.2016 15:17
    @Nervirach - pomešali ste me sa Poreskom upravom, a u tekstu članka vam je navedeno kako možete da prijavite vašeg zubara da ne izdaje račun za svoje usluge, ne razumem zašto to meni govorite.
    Izvinite ali ne planiram da "ostavim na miru" lice koje se pompezno udara u grudi kako je njena porodica nekoga "iškolovala svojim porezom" dok je istovremeno ta ista porodica bila korisnik tog istog državnog obrazovanja, i ne prihvatam ideju da je njena poštovana porodica svojim porezom iškolovala i sebe i sav ostatak studenata novosadskog univerziteta kao da su oni jedini koji su ikada plaćali porez, a naročito dok ovde opravdava "polu-pošteno" poslovanje odnosno neplaćanje poreza koji između ostalog i služi da bi se održali ti isti državni univerziteti. Žao mi je, ali ne podržavam tu popularnu politiku "kraduckanja" uz uvek prisutno obrazloženje kako i drugi kradu.
  • Uvek dajem račun

    14.05.2016 15:17
    Ja izdajem račune uvek, one koji ih ne daju izbegavam.Ali isto tako opsujem svaki put kad vidim golobrade klince ili njihove matore šefove kako idu na pijacu i letovanje službenom Škodom koju smo im ja i moji sapatnici kupili.
  • Nervirach

    14.05.2016 14:52
    G, ostavi Jovanu na miru. Sta si ti neki medicinar? Evo moj zubar ne izdaje racun.
  • /

    14.05.2016 13:19
    /
    ovo je povezana vest sa onom o firmi koja nije kupila softver.
    suttra ce biti o radu na crno
  • G

    14.05.2016 13:17
    @Jovana - na stranu da mislim da račun mora da se kuca odnosno plaća porez, veoma me zanima sledeće: ko je poštovana gospođo platio školovanje članova vaše porodice na državnim fakultetima, obzirom da je vaša porodica plaćanjem poreza iškolovala tog doktora kako ste naveli? I dodatno, da li imate ikakav dokaz da je dotični doktor bez ikakve porodice odnosno da njegova porodica nikada nije plaćala porez ovoj državi? Hvala.
  • Sremac

    14.05.2016 13:12
    Krenite od Kineza prvo...
  • plati pa klati

    14.05.2016 12:17
    Dajte nam inspektorsku platu pa cemo da prijavljujemo. A ne da uhlebljeni paraziti ocekuju da neko drugi za dz radi njihov posao dok oni odmaraju
  • Lana

    14.05.2016 12:08
    Jednakost
    Tek kada budu kažnjavali sve jednkao za neizdavanje fiskalnih računa, možemo pričati o prijavama. Dok ima "jednakijih" od ostalih, čemu? Koliko firmi u vlasništvu političara je blokirano godina zbog neplaćanja poreza (milionske cifre), pa nikom ništa. Bieć zatvorene, nenaplative i ćao. U principu, jesam za kažnjavanje onih koji rade na crno, ali tek onda kada država počne da funkcioniše kako treba, sada ne. I da dodam, lekari ne da ne izdaju račune za svoje usluge, već rade i po oridnaaijama koje ne postoje tj. izbrisane su davno. Kaznite prvo njih, oduzmite im licencu za doktorski posao, lako će se sa frizerima i kozmetičarima problem rešiti.
  • Budzet

    14.05.2016 12:03
    Treba ih prijavljivati !. Na ovaj način se oštećuje budžetski priliv, pa je manje za vrtiće, školstvo, zdravstvo, socijalna davanja....
    Krade nas države pa kradu i ugostitelji.
  • NS

    14.05.2016 11:58
    Samo da znam koji su u pitanju, tog momenta bi ih prijavio! Svi smo mi budale koji izdajemo racune za mnogo manje stvari, bukvalno me vise izadje provizija u banci nego pazar, i onda pametni iz restorana na porudzbinu od 2000 dinara ne izdaju racun, i nikom nista.
  • LOL

    14.05.2016 11:48
    Što se mene tiče kao malog predzetnika koji za svaku sitnicu izdaje fiskalni račun slažem se da one koji to ne rade treba kazniti. Ali na žalost na svom primeru znam da neki ljudi iz obesti i zlobe prijavljuju takve stvari. Ne postoji način da vi dokažete da je onaj koji vas je prijavio uradio lažnu prijavu. Imali smo na žalost situaciju da je jedan "gopodin" redovno parkirao svoj skupoceni džip na pešačkoj stazi i samim tim zatvarao je prilaz stepeništu koje vodi do tri lokala u visokom prizemlju. U jednom momentu zamolili smo ga da to ne radi. Nismo zvali pauka misleći da će se situacija razrešiti mirno ali nije. Predsednik kućnog saveta je jedan dan nazvao pauka i džip je odnešen. Dotični se ubrzo pojavio na vratima radnje i pretio kako će nas satrati sa zemljom itd. Drugi dan se pojavila poreska inspekcija.Ceo dan su bili u radnji. Bili su ok , kulturni i otvoreno su nam priznali da su dobili nalog da nešto nađu. Našli su nam pazar uredno zakačen uz uplatnicu za predhodni dan i upisali su tu sumu kao višak. U pitanju je bilo oko 500 din. Rešenje za kaznu je stiglo za dva dana na pola miliona. To je nas godisnji promet. Uloyili smo žalbu, sa dokazom izvoda iz banke da je to bio pazar, čak smo uspeli da dođemo i do čoveka koji je dao nalog i od njega smo saznali ko nas je prijavio i zasto. Ispalo je da je doticni kucni prijatelj nekog tamo generalnog. Sve u svemu coveku je bilo zao jer je vido o cemu je rec pa se sve zavrsilo na opomeni.
  • neko

    14.05.2016 11:44
    Kakav narod takva drzava.
  • Jovana

    14.05.2016 10:41
    Realno
    Mislim ako cemo bas tako da budemo proaktivni u zastiti interesa drzave, budzeta i vaskolikog naroda onda imamo jos mnogo stvari i mesta na kojima mozemo insistirati na raznim zakonima / racunima / proracunima / odgovaranjima za lazna obecanja itd..
    Ovako ni kod frizirke, pedikirke, krojacice, obucara, malih porodicnih firmi nemam nikakvu potrebu da uzmem fiskalni racun, jer znam da ti ljudi nemaju svoje hotele po planinama, nisu privatizovali znoj dedova radnika, meni nista nisu ukrali.
    Bore se i rade polu-posteno, a naprimer u mojoj prodici svi su zavrsili fakultete drzavne, i niko od nas ne radi u drzavnoj sluzbi, sta ja to tamo stititim i volim?
    To sto mi gazda govori da nema da uplati doprinose a ja trebam nekom muceniku sa futoske pijace da nateram dusu na nos za 100 dinara, za koje razne koalicije po novosadskim lokalima jedu i piju. A ja platim magnetnu rezonancu 13 000 dinara, inace bas ju je otvorio doktor, koga je moja porodica placanjem poreza iskolovala, dala mu posao, pa jos malo da mi oduzme. Ni on ne kuca racun.
    I ne mislim da su racune kucali oni koji prave zgrade po gradu niti sto voze auta od 50 000 evra. Pa isto ste mogli da napisete, novosadjani tolerisu decu lopova i od njih prave svoje idole
  • Nervirach

    14.05.2016 10:29
    Ja bih ih prijavio zbog ovakvih cena.
  • Centraš

    14.05.2016 10:12
    Ko o čemu ...
    Molim sad za komentar vajnih ugostitelja, koji se bore za nocni život & "kulturni" sadržaj grada Novog Sada???
  • zivan

    14.05.2016 09:39
    Masovno neizdavanje fiskalnih raccuna je pokazatelj neozbiljnosti drzzave Srbije kojoj se na ovaj naccin umanjuje priliv od poreza na promet, najizdassnijeg fiskalnog prihoda.
  • Prevareni gost

    14.05.2016 09:35
    O fiskalnim racunima
    Jos kad bi se otvorili sajtovi Poreske uprave za prijavu onih koji ne izdaju fiskalne racune...Imam desetak primera ne izdavanja fiskalnih racuna samo u toku maja o.g. ali ni jedan od oba objavljena sajta Poreske uprave - ne funkcionise. Bilo bi uputno da detaljno objavite kako izgledaju pravi fiskalni racuni a kako lazni racuni pogotovu u ugostiteljskim objektima. Kod njih dobijete racun u koricama, pogledate iznos i platite ili karticom ili kesom. Nemate mnogo sanse da natenane pregedate racun i da uocite da li su ili nisu valjani. Nije smesno, potrebna je i takva edukacija jer su prevaranti na sve spremni.
  • veternik

    14.05.2016 09:26
    dzaba i da ih prijavljujemo kada inspekcija nista ne radi. nekoliko puta sam zvao i prijavljivao pismeno jedan objekat koji uporno ne izdaje fiskalne racune, ali ni nakon toga nista se nije promenilo, niti su ih zatvarali niti bilo sta drugo. sto je najgore svi znaju da taj objekat ima zastitu inspektora, jer njegova zena vodi njihove knjige, i tako za xx lokala.
    uglavnom nastradaju oni bez ikakvih veza, kao i u svemu.
  • misa

    14.05.2016 09:18
    zasto zato
    Ni ne treba da placaju PDV, jer vidimo gde zavrsava novac koji gradjani savesno uplacuju,ocigledan primer je Informatika ,koja prebacuje ogromna sredstva odabranim.
    Novac koji gradjani uplacuju po raznim osnovama mora da se vrati tim istim gradjanima kroz druge vidove potreba.Kod nas taj novac na nesrecu zavrsava u privatnim dzepovima.
  • Knjigovođa

    14.05.2016 09:06
    Nestručna zbrka
    Pravilno je navedeno ko najviše izbegava izdavanje fiskalnih računa, ali po Zakonu o fiskalnim kasama narodski "račun" se naziva "isečak" (novogovor???), tako da je to jedno te isto. Na istom se navodi "BI" tj broj isečka, za razliku od "NEFISKALNOG ISEČKA" koji je samo puko obaveštenje i ne evidentira promet ni porez!
  • Teča

    14.05.2016 09:01
    Odlična tema sada će "gazde" početi da trube o radnom vremenu i kako ne zarađuju dovoljno. Mada, kako vidimo po računu jedna limunada košta koliko i 4 limuna.
  • misa avokado

    14.05.2016 08:48
    Poreska uprava u borbi protiv neevidentiranja prometa koristi veoma nepopularne sankcije zatvaranja objekata na nedelju-dve. To gradjani vide iskljucivo kao kaznu zaposlenih u tom objektu i zato nece da prijavljuju. S druge strane kazne propisane zakonom su frapantne, 1-2mil.din. - mogu izazvati stecaj pravnog lica, opet trpe radnici. Treba kazniti odgovorno lice, kaznom od oko 100-200k i nista vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna